Voormalig badhuis is 100 jaar Rotterdam.Konovalets vermoord op Coolsingel foto: Stadsarchief Rotterdam

Voormalig badhuis is 100 jaar

Een gebouwtje in de Vaandrigstraat staat er wat verloren bij. Er zit een scheur in de gevel. En toch staat daar een historisch gebouw dat een waardevolle functie voor de hele buurt had. Het is een voormalig gemeentelijk badhuis.

Tot ver na de oorlog beschikten huizen in arbeiderswijken niet over een douche. Bewoners waren aangewezen op ofwel een teil met water in de keuken, ofwel een bezoek aan een badhuis. De gemeente Rotterdam liet in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een aantal van zulke badhuizen bouwen, zodat er in elke wijk toch een voorziening was voor de bewoners. Er werd zelfs een Maatschappij tot Exploitatie van Badinrichtingen opgericht, gevestigd aan de Coolsingel 84.
Het badhuisje in de Vaandrigstraat is in 1922 gebouwd en is dit jaar dus precies 100 jaar oud. Het heeft in elk geval nog tot 1972 als badhuis gediend. Mensen gingen, meestal niet vaker dan eens per week, met een doek en wat kleding naar het badhuis, kregen daar tegen betaling enige tijd een douche tot hun beschikking en konden vervolgens schoon het pand weer verlaten.
Na de sluiting van het badhuis kreeg de Hervormde Wijkgemeente Rotterdam-Centrum de beschikking over het gebouwtje, dat vanaf dat moment de naam ‘De Akker’ kreeg. In de laatste periode werd er onder meer een Voedselbank georganiseerd, maar in 2015 moest het pand worden verlaten omdat het door gebrek aan onderhoud niet langer geschikt was.

Toekomst?
In de verleden jaar verschenen Cultuurhistorische Verkenning over Crooswijk werd geadviseerd om alle nog bestaande bebouwing van voor 1940 te behouden, en dat gold dus ook voor het badhuis. De gemeente wilde toen echter een uitzondering maken en het badhuis laten slopen voor uitbreiding van het naastgelegen Rudolf Steiner college. De gebiedscommissie pleitte voor behoud.
Sindsdien is het stil geworden rond het badhuis. Er is naar de wijk toe geen bericht meer gekomen over de stand van zaken. Blijft het badhuis behouden en wordt het gerenoveerd, als aandenken aan een rol die voor arbeiderswijken zeer belangrijk was? Of kiest de gemeente ervoor om dit erfgoed uit Crooswijk te slopen?
Hopelijk wordt de nu in te stellen Wijkraad Crooswijk bij deze ontwikkeling betrokken zodat daadwerkelijk de ‘wijk aan zet is’. Maar intussen zijn we ook benieuwd naar uw mening als wijkbewoner. Moet het badhuis als waardevol erfgoed worden opgeknapt en een nieuwe functie krijgen, bijvoorbeeld op maatschappelijk of cultureel terrein? Hebt u daar ideeën over? Of kan het wat u betreft tegen de vlakte en waarom dan?
We horen graag uw mening. U kunt reageren naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Share:
Dik Vuik

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.