Dik Vuik

Dik Vuik

In de afgelopen periode is de Crooswijksebocht door de gemeente opgeknapt. Langs deze kade hebben in het verleden enkele beroemde huizen gestaan en de buurt kreeg de bijnaam ‘Bogt van Guinee’. De Crooswijker legt graag uit waarom.

De Croosboot was in de jaren tachtig en negentig een fenomeen in Crooswijk. Met de hulp van vrijwilligers voeren rondvaartboten vanaf een vaste stek aan de Linker Rottekade tochten over de Rotte. En die Croosboot is terug!

De Algemene Begraafplaats Crooswijk is meer dan een laatste rustplaats. Het is een plek die geschiedenis uitstraalt, met graven die de aandacht vragen en waarbij je je soms afvraagt wie daar ligt. Zo’n bijzonder graf is het graf van Jevgen Konovalets.

Een gebouwtje in de Vaandrigstraat staat er wat verloren bij. Er zit een scheur in de gevel. En toch staat daar een historisch gebouw dat een waardevolle functie voor de hele buurt had. Het is een voormalig gemeentelijk badhuis.

We beschreven in De Crooswijker al eens eerder de aanleg van de Boezem door wat toen nog een polder was en nu Crooswijk heet. Het doel van de Boezem was waterstaatkundig, maar dat sluit niet uit dat je de Boezem ook kunt gebruiken voor recreatie. En dat gebeurt ook, al heel lang. Wijkbewoners zijn van oudsher lekker bezig aan de Boezem!

Het Open Huis is in Crooswijk een veelgebruikte ontmoetingsplek voor iedereen die door eenzaamheid of andere oorzaken behoefte heeft aan contact en gezelligheid. Diaconaal werker Erik Maan is de drijvende kracht achter alle activiteiten. De Crooswijker sprak hem, uiteraard op zijn werkplek in het Open Huis.

Drie accordeonspelers uit Crooswijk richtten in 1940 een trio op. Accordeons waren in die periode een populair muziekinstrument en het trio maakte vooral na de oorlog naam met hun optredens. Hun naam: The Three Jacksons. Ze worden vernoemd met een pad in de nog te bouwen wijk Nieuw Kralingen.

Je hebt een openbare plas waarin je kunt zwemmen. En dan wordt er toch een zwembad in aangelegd. Het water in dat zwembad is… plaswater! Het lijkt onlogisch, maar toch gebeurde het. We duiken in het verhaal achter de ‘zweminrichting’ in de Kralingse Plas.

Pagina 1 van 2

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.