Dik Vuik

Dik Vuik

We beschreven in De Crooswijker al eens eerder de aanleg van de Boezem door wat toen nog een polder was en nu Crooswijk heet. Het doel van de Boezem was waterstaatkundig, maar dat sluit niet uit dat je de Boezem ook kunt gebruiken voor recreatie. En dat gebeurt ook, al heel lang. Wijkbewoners zijn van oudsher lekker bezig aan de Boezem!

Het Open Huis is in Crooswijk een veelgebruikte ontmoetingsplek voor iedereen die door eenzaamheid of andere oorzaken behoefte heeft aan contact en gezelligheid. Diaconaal werker Erik Maan is de drijvende kracht achter alle activiteiten. De Crooswijker sprak hem, uiteraard op zijn werkplek in het Open Huis.

Drie accordeonspelers uit Crooswijk richtten in 1940 een trio op. Accordeons waren in die periode een populair muziekinstrument en het trio maakte vooral na de oorlog naam met hun optredens. Hun naam: The Three Jacksons. Ze worden vernoemd met een pad in de nog te bouwen wijk Nieuw Kralingen.

Je hebt een openbare plas waarin je kunt zwemmen. En dan wordt er toch een zwembad in aangelegd. Het water in dat zwembad is… plaswater! Het lijkt onlogisch, maar toch gebeurde het. We duiken in het verhaal achter de ‘zweminrichting’ in de Kralingse Plas.

Een plekje in je eigen wijk waar je gewoon een boek uit een kastje kunt plukken en lekker kunt gaan lezen. Welk kind wil dat niet? Het kan sinds 3 juli aan de Boerschaplaan, want daar werd die dag een Leestuintje geopend. Een initiatief van buurtbewoonster Olga Sterenshis. Uiteraard was De Crooswijker erbij!

Crooswijk en Rubroek zijn tijdens hun groei kinderrijke wijken geweest. Er waren dan ook veel scholen te vinden en één van die scholen heeft een bijzondere geschiedenis. Het zou zo maar kunnen dat Pietje Bell daar in het hoofd van zijn geestelijk vader is gekropen…

Op 4 mei legden Paulette Verbist en Oktay Ünlü van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk een krans bij het gedenkteken aan de Boezembocht. De Crooswijker was erbij en legde zelf ook bloemen.

Je staat er niet zo snel bij stil, maar de brandweer werkt in Rotterdam in belangrijke mate op vrijwillige basis. Dat is al heel lang zo en in vroeger tijden was er zelfs een brandweerhuisje in Crooswijk, waar het materiaal van de lokale blusploeg stond gestald.

Pagina 1 van 2

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.