Met de bouw van een nieuwe wijk die bekend staat als Nieuw Kralingen, komt een eind aan een stukje bedrijfsgeschiedenis van Crooswijk. Een groot deel van de nieuwe wijk ligt namelijk op wat lang het ‘veilingterrein’ is genoemd. We zochten uit waar die naam vandaan komt.

Schoolse geschiedenis

  • Geplaatst: 10-04-2024

Toen Crooswijk en Rubroek eind negentiende eeuw werden gebouwd, waren het typische arbeiderswijken. Hier woonde de bevolking die in Rotterdamse fabrieken of in de haven werkte. Gezinnen hadden vaak veel kinderen en dat bleek al snel uit het grote aantal scholen in de wijk. We nemen een kijkje in de schoolse geschiedenis van Crooswijk.

Het ontstaan van het wijkorgaan

  • Geplaatst: 28-12-2023

Saamhorigheid is belangrijk voor een wijk. Samen sta je immers sterk en kun je voor je belangen opkomen. En precies dat gebeurde eind jaren zestig in Crooswijk. Er werd een wijkorgaan opgericht om de belangen van de bewoners te gaan behartigen.

Opstand en huurrellen in 1934

  • Geplaatst: 08-10-2023

Geweld op straat is niet goed voor een wijk. Maar hoe zit dat als die wijk zelf in opstand komt? En dan nog wel over een onderwerp waar heel veel wijkbewoners last van hebben? In de jaren dertig ontstaat er een opstand in Crooswijk over de onbetaalbare huren van woningen. Het mondt uit in rellen en schoten op straat.

De liefde kent vaak verrassende ontwikkelingen. Soms voorspelbaar, soms ook zag niemand het aankomen… We vertellen deze keer het verhaal van de dochter van een molenaar uit Crooswijk, die huwde met een zoon uit een bekend Rotterdams koopmansgeslacht.

Onlangs werd in Crooswijk een nieuwe muurschildering aangebracht. De Columbiaanse kunstenaar Juan Barco schilderde op een blinde muur aan de Boermarke een boer, een koe en een schaap, allemaal in het teken van de vele name in de buurt die aan vee en het boerenbedrijf herinneren. Maar waarom zijn die namen gekozen? De Crooswijker zocht het uit.

De Vallende man

  • Geplaatst: 07-09-2022

Op de Algemene Begraafplaats Crooswijk staat een vallende man. Dat klinkt paradoxaal, maar is toch echt waar. Het gaat om een kunstwerk van Cor van Kralingen dat een vallende man voorstelt. En dat kunstwerk is weer symbolisch voor het afscheid van een groot aantal gesneuvelden uit voornamelijk de Tweede Wereldoorlog.

De ‘Bogt van Guinee’

  • Geplaatst: 10-07-2022

In de afgelopen periode is de Crooswijksebocht door de gemeente opgeknapt. Langs deze kade hebben in het verleden enkele beroemde huizen gestaan en de buurt kreeg de bijnaam ‘Bogt van Guinee’. De Crooswijker legt graag uit waarom.

De Algemene Begraafplaats Crooswijk is meer dan een laatste rustplaats. Het is een plek die geschiedenis uitstraalt, met graven die de aandacht vragen en waarbij je je soms afvraagt wie daar ligt. Zo’n bijzonder graf is het graf van Jevgen Konovalets.

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.