Lesbrief over ‘Crash in Crooswijk’

In mei 2018 werd in Crooswijk een gedenkteken onthuld voor de zeven gesneuvelde bemanningsleden van een Short Stirling bommenwerper. Hun toestel stortte op 13 mei 1943 neer in de wijk. Het verhaal over deze ‘crash in Crooswijk’ is nu ook voor scholen verwoord en getekend in een lesbrief.

Het brandende wrak van de bommenwerper in Crooswijk. Op de voorgrond het herkenbare profiel van de Ahrens Fox brandweerwagenIn 2018 verscheen tegelijk met de onthulling van het gedenkteken het boek ‘Crash in Crooswijk’. Beide waren een initiatief van een werkgroep met de wijkbewoners Klaus Oordt en Ton Geenen, Ton Huizer, Kees Plaisier, Pieter Schlebaum en Dik Vuik. De werkgroep wil het verhaal ook doorvertellen op scholen en in de afgelopen periode hebben Pieter Schlebaum en Kees Plaisier een lesbrief met een docentenhandleiding samengesteld. Daarin zijn de gebeurtenissen in 1943 getekend in een stripverhaal, gemaakt door Esther Bakker en Sterre Richard. De tekeningen laten het verhaal zien vanuit het oogpunt van een 10-jarige jongen, die ’s nachts wakker wordt van de enorme klap en naar buiten gaat om te zien wat er gebeurt.

‘Het verhaal over Rotterdam en de oorlog’

De lesbrief is bedoeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. De presentatie vond op 6 februari plaats bij de Oscar Romeroschool in de Isaäc Hubertstraat. Ook verschillende andere scholen maken gebruik van de lesbrief en de mogelijkheid voor een gastles over dit onderwerp.
Bij de presentatie waren filmbeelden te zien van verschillende ooggetuigen, gemaakt door Ton Geenen. De lesbrief werd officieel overhandigd aan Margreet de Heer, de Stripmaker des Vaderlands. “Het is mijn missie om meer strips in het onderwijs te krijgen,”, vertelde De Heer. “Met deze strip kun je het verhaal over Rotterdam en de oorlog heel goed uitleggen. Ik hoop dat dit nog veel vaker gaat gebeuren.”

 

 

 

 

 

 

 

De lesbrief werd mogelijk gemaakt door de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk. Voor meer informatie over de lesbrief en beschikbaarheid voor scholen is contact op te nemen met Kees Plaisier: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.