Eva, een meisje dat de bevrijding niet meemaakte

Op elke Stolperstein staat de naam van een vermoord slachtoffer van deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ons redactielid Pascal verdiepte zich in één van de slachtoffers, een meisje dat Eva heette. Zij maakte de bevrijding en de herwonnen vrijheid niet meer mee. De reden: ze was joods.

Bij het maken van foto's van de Stolpersteine aan de Crooswijksesingel zag Pascal de naam van Eva. “Dat trok bij het bekijken van de foto mijn aandacht, vanwege haar jonge leeftijd en hetzelfde geboortejaar als Anne Frank. Ik heb naar haar naam gezocht en kwam erachter dat er wat informatie is over Eva Alexandra Philipse. Dat is gedocumenteerd, inclusief een foto van haar.”

Gedeporteerd en vermoord in Sobibor

Het meisje heette Eva Alexandra Philipse. Eva bezocht de meisjesschool aan de Boezemsingel en zat daar in de klas van juffrouw Blauw. Zij ging ook wekelijks naar joodse les in de synagoge aan de Botersloot. Vanaf september 1941 mochten Joodse kinderen echter niet meer naar openbare scholen en volgens een ooggetuige was Eva vanaf die tijd thuis. Eva speelde vaak met het buurjongetje op het platte dak, waar zijn vader sierkippen en konijnen verzorgde.

Op 8 oktober 1942 werd Eva samen met haar familie (moeder, vader, oma en opa) naar kamp Westerbork gedeporteerd. Van daaruit gingen ze op transport naar concentratiekamp Sobibor. Daar werden ze op 21 mei 1943 allen vermoord, Eva was toen veertien jaar.

Eva’s verhaal is een voorbeeld van de vele Rotterdammers die de bevrijding in 1945 helaas niet meer beleefden en niet meer van de vrijheid konden genieten. Ze waren vermoord om hun afkomst, verzet tegen de bezetters of stierven als gevolg van de oorlogsomstandigheden. Hun verhalen mogen we nooit vergeten. Zij betaalden een hoge prijs voor onze vrijheid.

 

Zie voor meer informatie over de joodse slachtoffers Van de Crooswijksesingel de website joodserfgoedrotterdam.nl/crooswijksesingel/. Meer informatie over 75 jaar vrijheid kun je vinden op https://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid.

Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.