Wie was Anna Blaman?

Langs de Veemarktstraat in Rubroek liggen verschillende hofjes. Een ervan heet Anna Blamanhof. Maar wie was Anna Blaman? Blaman was een Rotterdamse schrijfster die in de jaren veertig en vijftig een belangrijke rol speelde bij het uitkomen voor je geaardheid en identiteit.

Anna Blaman was het pseudoniem van de op 31 januari 1905 geboren Johanna Petronella Vrugt. Blaman schreef al op jonge leeftijd en verwierf in de jaren veertig bekendheid. In 1941 kwam haar roman ‘Vrouw en vriend’ uit, maar door de oorlog werd het boek pas na 1945 bekend. Haar bekendheid is voor een belangrijk deel te danken aan het in 1948 verschenen ‘Eenzaam avontuur’, dat ze schreef op basis van haar eigen ervaringen als lesbienne. Dit boek kreeg door de erotische passages veel kritiek in de religieuze pers, maar Simon Vestdijk noemde het een meesterwerk. De uitgave van dit boek kreeg in 1949 een onverwachte wending toen een boekhandelaar als publiciteitsstunt een tribunaal organiseerde over de literaire kwaliteiten van ‘Eenzaam avontuur’. De kritiek op het boek leidde tot een schandaal en Blaman voelde zich ernstig beschadigd.

Ze speelde desondanks een grote rol in het culturele leven van Rotterdam. Zo richtte ze de Rotterdamse Kring van Auteurs op en was ze betrokken bij de oprichting van theaterzaal De Lantaarn. Verder werkte ze onder meer voor de krant Het Vrije Volk, destijds gevestigd in het Slaakhuis in Kralingen. Ze was met haar openheid over haar geaardheid een voorbeeld voor anderen en was hiermee een voortrekker in de jaren veertig en vijftig. In 1956 ontving ze voor haar werk de P.C. Hooftprijs en in Amsterdam de Prozaprijs.

Anna Blamanhof

Blaman overleed in 1960 in haar woning in de De Vliegerstraat en werd onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Hofwijk in Overschie. Haar graf werd na het verlopen van de grafrechten nota bene geruimd, een schrijnend voorbeeld van gebrek aan cultureel besef.

De erkenning kwam echter wel op andere manieren. Haar vijftigste geboortejaar, 2010, werd uitgeroepen tot Anna Blamanjaar en er werd een kunstwerk onthuld aan de Heemraadssingel: een grote motorfiets. Blaman was namelijk een fervent motorrijdster. Ook werd er een portret van haar aangebracht tegenover haar voormalige woonhuis. Het oudste blijk van erkenning bestaat al sinds 1977. Op 2 december van dat jaar besloot de gemeente om één van de te bouwen hofjes op het voormalige veemarktterrein in Rubroek naar haar te vernoemen: het Anna Blamanhof.

Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.