Een zwembad in de plas Deze foto is gemaakt na het bombardement in 1940, je kunt zien dat er puin is gestort rondom de plek waar het toegangsbord voor het zwembad staat. De zweminrichting zelf is hier niet te zien. Uiterst links is de westoever van de plas zichtbaar, waar nu het Langepad ligt. foto Stadsarchief Rotterdam

Een zwembad in de plas

Je hebt een openbare plas waarin je kunt zwemmen. En dan wordt er toch een zwembad in aangelegd. Het water in dat zwembad is… plaswater! Het lijkt onlogisch, maar toch gebeurde het. We duiken in het verhaal achter de ‘zweminrichting’ in de Kralingse Plas.

Iedereen kent wel het strandbad aan de Kralingse Plas. Dat strandbad was een onderdeel van de aanleg van het Kralingse Bos en bestaat pas sinds de jaren dertig. Maar al ver daarvoor was er een zwembadje aan de plas.
Het initiatief voor het aanleggen van een zwembad werd in 1904 genomen door de gemeente Rotterdam. Het zwembadje werd aanvankelijk gebouwd langs de Langekade, die pal aan de plas lag. Er werd serieus werk van gemaakt en met stoommachines werden heipalen in de grond gedreven, als fundament voor de omheining en verkleedhokjes rondom het bassin. Helaas bleek al snel dat het water op die locatie van een particulier was en het zwembad werd verplaatst.

De nieuwe locatie was langs de Kralingse Plaslaan, ongeveer ter hoogte van de Jericholaan. Daar lag een grote, rechthoekige omheining tot in de plas. Daarbinnen bevonden zich verkleedhokjes en een bassin dat feitelijk bestond uit het water van de plas. De gemeentelijke zweminrichting, zoals het bad werd genoemd, werd uiteindelijk geëxploiteerd door de Rotterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding.

 

Strandbad als concurrent
Nu werd in 1911 door de gemeenteraad het besluit genomen om de ‘Kralinger Hout’ aan te leggen rondom de plas, bij ons bekend als het Kralingse Bos. Dat bos moest publieksfuncties krijgen voor sport en recreatie. Vanaf 1927 begon de aanplant en kwam er eindelijk schot in de bosaanleg. Aan de westzijde van de plas werd het strandbad ontwikkeld, dat in de jaren dertig kon openen. Dit zal de zweminrichting mogelijk minder populair hebben gemaakt. De zweminrichting bestond in elk geval nog in 1940, zoals is te zien op een foto bij de toegang ten westen van de inrichting.

De Rotterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding werd tijdens de oorlogsjaren opgeheven en de zweminrichting is in dezelfde periode verdwenen. Mogelijk is dat tijdens de hongerwinter gebeurd, toen hout een schaars artikel was en bewoners overal in de stad naar brandbaar materiaal zochten om thuis te kunnen stoken. Het is in elk geval een feit dat de zweminrichting in 1945 niet meer bestond.
In tientallen jaren moeten er heel wat bewoners en hun kinderen gebruik hebben gemaakt van de zweminrichting. Maar het einde was blijkbaar roemloos en we kunnen er weinig over vinden. Hoe is dat gebeurd? Wie het weet, mag het zeggen.

Wie weet meer?
We zijn erg benieuwd of er lezers zijn die meer over deze zweminrichting weten. Hebben uw ouders of grootouders er misschien nog gezwommen? Hebt u foto’s of weet u wanneer het precies werd gesloopt? U kunt reageren naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dik Vuik

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.