De vrijwillige brandweer Brandweer.No 47 Schuttersweg (foto hoek Schuttersstraat)

De vrijwillige brandweer

Je staat er niet zo snel bij stil, maar de brandweer werkt in Rotterdam in belangrijke mate op vrijwillige basis. Dat is al heel lang zo en in vroeger tijden was er zelfs een brandweerhuisje in Crooswijk, waar het materiaal van de lokale blusploeg stond gestald.

Rotterdam kent al in 1845 een korps vrijwillige brandweer. Het korps bestaat uit mannen die met elkaar ploegen vormen om branden in de stad te bestrijden. Hun materiaal staat veelal staat opgeslagen in de zogenaamde brandweerhuisjes, verdeeld over de verschillende wijken.

In Crooswijkstaat dat huisje op het Exercitieveld (tegenwoordig Schuttersveld), ter hoogte van de Schuttersstraat. In dat huisje staat Slangenwagen no. 47, feitelijk een eenvoudige handkar voor het vervoer van de blusslangen en andere klein materiaal. De mannen van deze blusploeg wonen in de buurt, want bij een alarm moeten ze lopend of met de fiets snel bij hun materiaal zijn om uit te kunnen rukken.

In de jaren dertig verandert het materieel van de brandweer aanzienlijk. De gemeente heeft zeven zeer moderne grote Ahrens Fox brandweerauto’s gekocht en de karren in de brandweerhuisjes beginnen ouderwets te worden. Toch werken de blusploegen in de wijken tot in de oorlog nog door met hun karren. Zo is Slangenwagen no. 47 in mei 1943 bijvoorbeeld betrokken bij het blussen van het wrak van een bij de Nieuwe Crooswijkseweg neergestorte Short Stirling bommenwerper.

Op de foto zien we de Slangenwagen no. 47 in vol ornaat, de bemanning er omheen poserend op de hoek van Schuttersweg en de Exercitiestraat. De meeste vrijwillige brandweerlieden hebben hun netste burgerkloffie aangetrokken, vier andere staan in uniform tegen de gevel.

Share:
Dik Vuik

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.