De Ontdekhoek Tekst: Madeleen Graafland, Melanie Samat, Dik Vuik

De Ontdekhoek

Van solderen tot leren fietsen, zelf chips maken van aardappelen of foto’s ontwikkelen in de donkere kamer. Vervelen wordt heel lastig in de Ontdekhoek, want je kunt hier wel 30 proefjes uitproberen en je mag zo lang blijven als je wilt. Achter het Schuttersveld verstopt bevindt zich de Ontdekhoek: al generaties lang een begrip in Crooswijk. De Crooswijker spreekt met de alom enthousiaste directeur Karol Henke van stichting De Ontdekhoek. 


De Ontdekhoek is in 1983 opgericht door een aantal ouders die op reis waren naar Nieuw-Zeeland en Australië. Daar had je allerlei de zogeheten Science Centres in dierentuinen of attractieparken waar je technieken en wetenschap leert en dat concept hebben zij meegenomen naar Nederland.
Er waren toen al bezuinigingen op handenarbeid, dus kwamen zij op het idee om een stichting te beginnen waar kinderen met techniek en handenarbeid in aanraking komen, zodat kinderen in groep acht kunnen ontdekken of techniek iets voor hen is.

In Nederland hebben we acht Ontdekhoeken, maar die zijn helaas allemaal dicht door corona. We zitten voornamelijk in schoolgebouwen en kinderdagverblijven die allemaal onder de gemeente vallen. De kosten per vierkante meter zijn vrij hoog en dat kunnen we niet meer betalen. Wij geven lessen in techniek en handenarbeid, maar zijn geen officiële onderwijsinstelling, want dan zouden we wel in aanmerking komen voor gemeentesubsidie, maar volgens hen passen we niet binnen het beeld van hun beleid.
Dankzij private giften, de kaartenverkoop en diverse fondsen bestaat de Ontdekhoek nog. 
In die 39 jaar dat we bestaan hebben we ruimschoots 2,5 miljoen bezoekers gegenereerd en daar zijn wij heel trots op.
Iedereen werkt hier op vrijwillige basis, behalve de studenten die hier de weekenddienst draaien. Uit intrinsieke motivatie ben ik hiermee begonnen en het geeft mij een goed gevoel om iets voor een ander te betekenen.

De eerste Ontdekhoek stond eerst in Rotterdam centrum en later zijn we naar Crooswijk verhuisd. De stichting heeft toen gekozen voor Crooswijk met het doel daar te zijn waar het nodig is. Met de omliggende scholen zoals Oscar Romero en de Talmaschool werken we graag samen, want je leert hier op een leuke en creatieve manier jezelf te ontwikkelen. Ook geven we bijvoorbeeld spelenderwijs les aan kinderen die de Nederlandse taal nog niet beheersen.
Zo heb je toch wat geleerd zonder dat je naar school bent geweest. 

De Ontdekhoek zou per 1 juli definitief sluiten, omdat de pandeigenaar de huur fors omhoog heeft geschroefd. Maar inmiddels zijn wij tot een akkoord gekomen met daarbij de afspraak dat we alsnog kunnen blijven in ruil voor de bovenste verdieping. Dat betekent dat we de helft van de extra activiteiten dus niet meer kunnen uitvoeren. 
Het bovenste gedeelte gaat naar Commerciële Vastgoed van Gemeente Rotterdam om plek te maken voor bijvoorbeeld een maatschappelijke onderneming. Maar ik heb echt geen idee wie of wat er gaat komen. We maken heel veel lawaai, dus het is lastig om een huurder te vinden.

Al met al zetten wij de schouders eronder, want we bieden zoveel meer dan alleen techniek en handenarbeid. Die ene bezoek aan de Ontdekhoek kan zoveel meer opleveren zoals een leuke baan in de techniek of een stageplek.
Door bezuinigingen in het onderwijs zie ik een schrijnend tekort aan leerkrachten met kennis van handenarbeid en techniek. Het is daarom mijn droom, dat het onderwijs meer de wereld inkijkt en meer gebruik maakt van externe hulp of stichtingen zoals wij die met onze kennis en ervaring een helpende hand kunnen bieden aan het kind en voor een betere toekomst.

Ontdekhoek Rotterdam

De Schuttersweg 76 
3034 RN Rotterdam

Tel. 010 - 414 31 03
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share:
Melanie Samat

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.