Studenten in De Kerk Door Daphne Rustwat en Madeleen Graafland foto: Melanie Samat

Studenten in De Kerk

Aan de Goudse Rijweg staat een bijzonder pand. Kerk van buiten, studentenwoningen van binnen. De Crooswijker ging langs bij De Kerk om een aantal bewoners te spreken. We spraken met Eveline (22, studente Grafisch Ontwerp en Arts & Culture), Ralf (student Economie), Yara (studente Geneeskunde) en Abdiel (26, student Bouwkunde).

Wat is De Kerk? 

De Allerheiligste Verlosserkerk Kerk is in 1881 gebouwd en werd gebruikt door de Redemptoristen. In 1985 is het pand getransformeerd tot complex voor studentenhuisvesting. De Kerk is momenteel een van de panden van Stadswonen Rotterdam, een grote wooncorporatie met studentenhuisvesting. Er zijn 42 studio’s en 180 kamers, voor twee tot vier bewoners. Officieel wonen er op dit moment 212 mensen in De Kerk met een gemiddelde woontijd van ongeveer twee jaar. Voor de bewoners zijn er verschillende faciliteiten aanwezig, zoals (zelf aangelegde) dakterrassen, wasruimtes en een recreatie-/feestruimte. Tot slot is er een actieve bewonersvereniging, die de belangen van de bewoners behartigd en activiteiten organiseert.

Eveline: “Ik woon nu ongeveer 2,5 jaar in De Kerk, met een aantal huisgenootjes. Er hangt een gemoedelijke sfeer in het hele pand. Men zegt elkaar gedag en er is een gezamenlijke ruimte, het middenschip, waar je elkaar kunt treffen.” Met de corona-maatregelen zijn fysieke feestjes niet meer mogelijk. Eveline herinnerde zich bijvoorbeeld een bierpong toernooi uit het verleden. Maar waar een wil is, is een weg. En deze weg waren de digitale Monnikenspelen, georganiseerd door Ralf, Yara en de andere leden van de bewonersvereniging.

Ralf en Yara: “Wij zijn studentbeheerders van De Kerk. Als studentbeheerder ben je aanspreekpunt voor zowel Stadswonen als de bewoners van het pand. Wij zorgen er samen met de overige bestuursleden, Daniel, Jesse, Julia, Melissa en Oliver, voor dat De Kerk een fijne plek is om te wonen. Een van onze recente acties was bijvoorbeeld om fietsparkeerplekken, waar veel behoefte aan was, te realiseren. Onderdeel van fijn wonen is ook een goede sfeer en je welkom voelen. Hiervoor organiseren we vanuit de bewonersvereniging activiteiten, zoals borrels of schoen zetten met Sinterklaas. Dit gaat nu lastiger met de maatregelen. Maar in januari organiseerden we de digitale Monnikenspelen. Elk appartement kon meedoen met de online opdrachten. Zo kon je een prijs winnen als je een van je huisgenoten het mooist verkleedde als mummie met wc-papier. Er werd erg positief gereageerd op deze activiteit.”

Ralf en Yara verlangen naar de tijd dat ze weer een echte, fysieke borrel kunnen organiseren. In de tussentijd wordt hun creativiteit zeker gewaardeerd. Eveline: “Ik vind het knap hoe mijn omgeving het beste maakt van de situatie, ondanks dat het mentaal zo’n zware periode is.”

Een fijne plek om te wonen is extra belangrijk nu de studie vanuit huis moet. Abdiel: “Ik woon nu sinds een maand in De Kerk. Het intrekken ging, ondanks corona, vrij makkelijk en snel. Het is prima wonen in De Kerk. Ik heb de activiteiten niet meegemaakt, maar heb hier ook weinig tijd voor met mijn studie en mijn bijbaan in de avond. Mijn colleges zijn momenteel online. Het liefst zou ik weer fysieke colleges hebben, want ik mis het contact met studenten.” Ook Eveline zou het liefst weer fysiek de school binnenlopen. Eveline: “Ik studeer dit jaar af. Online colleges gaan prima, maar fysiek in de zaal met medestudenten gaat beter. Voor mijn studie aan de Willem de Kooning Academie moet je dingen maken. Vroeger kon je gewoon de school binnenlopen en aan de slag gaan. Nu moet je van te voren reserveren. Hierdoor ben je minder flexibel. Daarnaast wil ik graag mijn studiegenoten zien. Daarom huur ik samen met vijf andere studenten een unit in een antikraak-kantoorpand, waar we samen kunnen studeren en werken.”

Veel jongeren hebben het mentaal zwaar te verduren in deze periode. We hopen dat de glazen in De Kerk snel weer fysiek kunnen klinken.

Share:
Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.