Interview met burgervader Aboutaleb foto: Melanie Samat

Interview met burgervader Aboutaleb

Crooswijk is geen lieverdje. De een praat met veel nostalgie over vroeger, de ander kijkt met veel pessimisme naar de toekomst, maar veel bewoners houden van hun wijk en zouden nergens anders willen wonen. Waar gaat Crooswijk naartoe, nu en in de toekomst?
En wat betekent dit voor de jeugd. Daar wil ik het graag met u over hebben.

 • Misschien een vreemde vraag om dit interview mee te beginnen, maar doet u weleens boodschappen in Crooswijk?
  Boodschappen doe ik sowieso weinig, helaas heb ik ’t daar te druk voor. In het weekeinde koop ik wel eens de zware dingen, dat doe ik dan met de auto.

 • Wanneer bent u voor het laatst in Crooswijk geweest? Was dat in functie?
  In functie is al weer een poos geleden. Maar ik wandel graag door Crooswijk, gewoon als “onbekende Rotterdammer” met een pet op. Als ik dan iets zie, zoals een vuilnis naast de container of een kapotte stoeptegel, onthoud ik dat en meld het.

 • Heeft u de Crooswijker weleens gelezen en wat is volgens u de toegevoegde waarde van een wijkkrant?
  Zeker, al moet ik toegeven dat sommige edities wel eens ongelezen hij het oud papier terechtkomen. Met de stapels die ik moet lezen, schiet de Crooswijker er wel eens bij in. Ik denk dat een wijkkrant heel belangrijk is voor bewoners. Het is een mooie manier om voeling te houden met de buurt waar je woont.

 • Crooswijk wordt vaak een wijk met achterstand genoemd. De jeugd heeft juist positieve voorbeelden nodig. Waar kunnen jongeren en kinderen uit Crooswijk volgens u juist trots op zijn als het om hun wijk gaat?
  Crooswijk mag dan niet op alle goede lijstjes staan, het is natuurlijk een prachtwijk met kleurrijke mensen. En de Crooswijkse cultuur is al net zo divers en volop in ontwikkeling. Als je goede ideeën hebt, en je handen uit de mouwen wilt steken, ben je in Crooswijk aan het goede adres. Er is volop de ruimte voor.

 • Nu de buurthuizen gesloten zijn door corona, zijn er geen plekken voor jongeren om samen te komen. In het Plan van Aanpak van 2017-2020 Oud Crooswijk wordt het Van Meekerenplein omschreven als ‘een plek die er een beetje bij hangt’. Maar er zijn ook veel jongeren uit de wijk die er zelf een beetje bij hangen. In hoeverre betrekt u jongeren actief bij de herontwikkeling van buitenruimtes zoals het Van Meekerenplein?
  Bij herontwikkeling houden we met alle groepen rekening, ook met jongeren. Die worden ook groot en willen in de wijk blijven, dus nieuwe, betaalbare woningen zijn belangrijk. Er zijn honderden woningen bijgekomen, waarin oude en nieuwe Crooswijkers samen verder bouwen aan hun buurt. Ook de historie is belangrijk, zoals de statige singels en monumenten in Oud Crooswijk. Daar moeten we zuinig op zijn.

 • In onze vaste rubriek ‘Pleuriszooi’ interviewen wij bewoners die uit eigen initiatief hun wijk schoonhouden. Helaas maakt de jeugd er zelf ook een ‘pleuriszooi’ van. Bijvoorbeeld scholieren die de Crooswijkseweg als hun schoolplein zien. Een spoor van blikjes Red Bull en roze koeken is daar het resultaat van. De ironie is dat deze scholieren niet eens in Crooswijk wonen en bewoners zijn daar de dupe van. Voelt u zich enigszins geroepen om als burgervader omliggende scholen hierop aan te spreken?
  Als u zich niet geroepen voelt, wie zou zich volgens u dan wel geroepen moeten voelen? Heel veel mensen zouden zich hier geroepen toe moeten voelen, om te beginnen de ouders. Je netjes gedragen doe je niet alleen thuis, maar ook bij anderen, en in de buitenruimte. Scholen hebben hier natuurlijk ook een rol in. Van voldoende afvalbakken plaatsen tot eigen rotzooi opruimen als “huiswerk” opgeven. Als ik tijdens een wandeling iemand de buitenruimte zie bevuilen, spreek ik die persoon daar zeker op aan. Het zou goed zijn als de omwonenden de scholieren én de scholen zouden aanspreken.

 • Ik wil geen oude koeien uit de sloot halen, maar in een interview met Rijnmond uit 2014 zegt u dat we de onveiligheid in Crooswijk niet moeten overdrijven. Toch voelen veel bewoners en ondernemers zich nog steeds heel onveilig in de wijk. Dat komt met name omdat de wijkagent vroeger veel meer aanwezig was in de wijk dan nu. De wijkagent van vroeger kende de namen van jongeren en hun ouders uit het hoofd. Wordt het niet eens tijd dat er eindelijk weer meer wijkagenten ingezet worden in Crooswijk?
  Dat zou ik heel graag willen, en ik pleit al jaren voor meer wijkagenten bij de minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Landelijk is er een groot tekort aan agenten. Helaas is er pas in 2024 financiële ruimte voor extra personeel, heeft de minister gezegd. Nu is het afwachten met welke plannen het nieuwe kabinet gaat komen.

 • Sinds kort ligt er een nieuw programma: Oud Crooswijk klaar voor de komende tien jaar. Hoe ziet de toekomst er volgens u uit voor jongeren in Crooswijk?
  In Crooswijk kun je alle kanten op. Of je nu wilt ondernemen, kunstenaar worden of gewoon lekker wilt wonen en werken in Crooswijk, er is ruimte voor. Maar het begint met je eigen talenten, dromen en ambities.

 • U heeft zelf een aantal dromen in uw leven waar kunnen maken en daarmee respect verdiend. Wat zou u jongeren uit Crooswijk willen voorhouden als het gaat om je droom waarmaken?
  En welk advies zou u mee willen geven om ook in deze moeilijke tijd de weg naar succes te vinden? Het is een moeilijke tijd, zeker. Maar elke tegenslag biedt ook kansen. Kijk niet alleen waar je over tien jaar wilt zijn, maar denk ook na over wat je vandaag en morgen kunt doen. Succes komt niemand aanwaaien, je moet er hard voor werken. Zelfs de groten der aarde begonnen in een garage, of op een zolderkamertje.

 • Tot slot zou ik u uit willen nodigen om samen met mij een bakkie te doen zodra de huidige situatie dit toelaat. Leuk, dankjewel voor de uitnodiging, wie weet!
Share:
Melanie Samat

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.