The Motivational Quote Road foto: Melanie Samat

The Motivational Quote Road

Zit het je even tegen? Heb je een duwtje in de rug nodig? Kan jij deze winter wel een extra figuur-lijk zonnestraaltje gebruiken? Sinds eind oktober heeft Crooswijk twee vrolijke en opbeurende plekken erbij. Namelijk de muurschildering aan de Goudse Rijweg, naast Hotspot Hutspot, en een kunstwerk op doek aan de Boezemsingel. Deze kunstwerken zijn onderdeel van de ‘Motivational Quote Road’, een kunstwerkroute met positieve quotes. De Crooswijker spreekt met Noortje Bos-ma, de bedenker en projectleider van dit kunst-project.

Noortje is in 2014 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Ze begon met illustraties, stapte toen over naar grafisch ontwerp en besefte daarna dat ze méér wilde:
“Ik wil graag samen kunst maken en mensen helpen om in contact te komen met hun creativiteit. Ik geloof dat het voor ieder mens goed is om creatief bezig te zijn. Het helpt je met zelfexpressie en verbetert je mentale gezondheid.’ In haar project ‘Motivational Quote Road’ stimuleert ze bewoners om mee te doen met haar kunstproject.
‘Ik kreeg het idee in de zomer van 2019. In 2016 verloor ik mijn vader en de periode daarna was moeilijk voor mij. In die periode hielpen positieve quotes en zinnen mij om van perspectief te veranderen, de situatie anders te zien en om deze uiteindelijk te accepteren. Ik heb toen alle beste quo-tes opgeschreven en verzameld. Ik dacht, als het mij helpt, dan kan het misschien meer mensen helpen!’

Noortje is inmiddels tweeënhalf jaar bezig met dit pro-ject, deels doordat corona zorgde voor vertraging. In die tijd heeft ze haar idee voor dit kunstwerk op verschillende plekken gepresenteerd om de financiering rond te krijgen. Daarnaast is ze vooral veel gaan regelen: vergunningen, een geschikte muur, kunstenaars en schrijvers om mee samen te werken en nog veel meer. Ze heeft hierbij onder andere samengewerkt met de Awesome Foundation, CBK, Gemeente Rotterdam, Cultuur Concreet en Rewriters010.

Stapje voor stapje kwam Noortje verder. Uiteindelijk kwam ze in contact met Havensteder en heeft ze samen met hen twee geschikte muren gevonden voor haar kunstproject: eentje aan de Boezemsingel en eentje aan de Goudse Rij-weg. Aan de Boezemsingel vind je een banner in een frame en aan de Goudse Rijweg deze nieuwe vrolijke muur-schildering.
Allebei vrolijke kunst met een opbeurende quote. ‘De kunstenaar voor de Goudse Rijweg is Tom Kranen en de schrijver is Derek Otte. Bij de Boezem-singel is de kunstenaar Teuntje Fleur en de schrijver Wessel Klootwijk. Voor de quotes vond ik het belangrijk dat ze ge-ruststellend en steunend zijn. Een quote waardoor de zon weer gaat schijnen wanneer het regent. De omwonenden hebben deze quote gekozen uit een selectie van verschil-lende mogelijkheden. Wel vijftig mensen hebben gestemd! Daarnaast hebben we tijdens dit project ook bewoners ge-vraagd om te delen wat ze doen om zichzelf op te vrolijken als het even tegenzit. Ik heb echt mijn best gedaan om de bewoners hierbij te betrekken.’

‘Ik wil dat dit kunstwerk vóór en dóór Rotterdam is ge-maakt. Als ik een nieuwe muur aanpak, dan wil ik dat pro-ces weer herhalen en bewoners mogelijk ook vragen naar hun favoriete schrijver en kunstenaar. Het allerliefste heb ik vijf muren in de buurt, zodat bewoners een route kunnen wandelen of fietsen en zo langs alle kunst komen. Een rou-te waarmee je positiviteit ervaart en nieuwe inzichten krijgt, met kunst die we samen maken en die ons verbindt.’

Share:

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.