Outdoor Valley

Het ziet eruit alsof je op een omgekeerde surfplank staat te peddelen. Als je goed in balans kunt blijven, dan kun je met gemak al peddelend richting Hillegersberg of centrum. Suppen is helemaal hot en het staat voor Stand Up Paddle. Het is ontstaan op Hawaii waar lifeguards die op hun surfboard gingen staan om beginnende surfers in de gaten te houden. Door een lange peddel kunnen de suppers op hun board blijven staan, in tegenstelling tot de surfers die liggend moeten peddelen.

Onze verslaggever brengt een bezoek aan Outdoor Station aan de Linker Rottekade nummer 11. Ik word verwelkomd door Jasper van der Berg die sinds kort Outdoor Station runt. ‘Behalve suppen kun je hier ook kanoën of varen en je kunt van te voren een route uitstippelen voor de mooiste vaarroutes’.

Maar hoe is het allemaal begonnen?
‘Wat begon met een kanowinkel van mijn oom aan de Schie liep al gauw uit de hand. Omdat de boten niet goedkoop zijn, vaar je er niet zomaar in. Daarom gaven we toen cursussen aan de Kralingse Plas en later op de Rotte. We kwamen toen op een plek waar ze op dat moment iets met recreatie wilden doen en dachten: dat is een mooie plek om boten te gaan verhuren en een kanowinkel op te zetten. Uiteindelijk is dat een groot buitensportbedrijf geworden. We zijn toen uit de stad gegaan en ik kreeg van mijn werkgever van Outdoor Valley (Bergsche Plas) de vraag of er een locatie is waar je van a naar b kunt peddelen en dan terugfietsen. Ik werd meteen wild enthousiast van het idee omdat ik al heel lang iets in de stad wilde doen met kano’s’.

Crooswijk
‘In het begin werd ik wel met de neus aangekeken. Zo van, wat kom jij hier doen? Maar al gauw kwam dan toch de buurvrouw even koekeloeren voor een praatje. Je bent immers buren van elkaar en bij mij ben je van harte welkom. Ook als je een pot suiker nodig hebt. Van origine ben ik instructeur, maar toen ik eenmaal hier begon voelde het weer als thuiskomen in Crooswijk. Als tiener kwam ik hier vaak en mijn beste vriendjes woonden aan de Rusthoflaan. Ik heb het altijd een interessante wijk gevonden en bleef vaak wel hangen.Dus om de mensen hier beter te leren kennen heb ik wel even mijn eerste jenever achterover geslagen bij café Wandeloord!’

Doelgroep
‘In eerste instantie was ik gefocust op de toeristen, maar in verband met corona gaat dat mij nu even niet lukken. En tot mijn verbazing kwamen de antikrakers boten bij mij huren en dat zijn er heel veel. Want hoe leuk is het als je kunt varen vanuit je achtertuin?

Ook de Nieuw Crooswijkers komen bij mij en die mix aan verschillende mensen is typisch Crooswijk. Ik ben blij dat we de gelegenheid hebben gekregen om hier iets op de Rotte te gaan doen, want de Rotte wordt voor een groot deel niet gebruikt en dat is zonde’.

Cursus
‘Het zou leuk zijn als we meerdere stations kunnen bouwen. Je stapt hier op en je levert je supboard of kano weer in om vervolgens een fietstocht te maken naar bijvoorbeeld het Bergse Bos. Zo maak je veel meer afstand en kun je langer genieten van je avontuur. Of er ook een programma is voor ouderen? Goeie vraag, daar heb ik nog niet over nagedacht, maar ik kan er een speciaal uurtje voor vrij maken. En dat hoeft niet alleen voor ouderen te zijn, maar ook jongeren of mensen met een beperking. Overigens als je geen zwemdiploma hebt, dan mag je alleen binnen mijn gezichtsveld op de Rotte varen. Ik moet jou kunnen zien en jij mij’.

‘Of ik zelf sportief ben? Het is niet echt mijn insteek om ’s ochtends vroeg te sporten, maar ik houd zeker wel van avontuur en dat doe ik graag per kano. Vanaf hier heb ik naar Friesland en Groningen gekanoed en dat is 333 kilometer. In totaal heb ik er zes dagen over gedaan en slaap ik tussendoor op kampeerplekjes of op een weiland en dan de volgende ochtend weer vroeg weg. Dat is heel bijzonder!

Wat geef je mee aan de mensen die wel nieuwsgierig zijn maar nog twijfelen om te gaan varen? Bij twijfel moet je sowieso altijd doen. Kom gezellig langs, dan kunnen we kijken waar we mee kunnen beginnen’.

Outdoor Station is geopend op:
Woensdag van 14:00 tot 17:30 uur
Zaterdag van 14:00 tot 17:30 uur
Zondag van 11:00 tot 17:30 uur
Adres: Linker Rottekade 11
www.outdoorvalley.nl

Share:
Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.