Schoonmaakbende in het zonnetje foto: Madeleen Graafland

Schoonmaakbende in het zonnetje

10/10/2021 - Het was een zonnige dag. Rondom het speeltuintje aan de Pisuissestraat klonk het gelach van buren. Het was de tweede zondag van de maand en dat betekent dat buurtbewoners van dit deel van Oud-Crooswijk zich klaarmaken om afval te prikken. Dat doen ze sinds corona regelmatig. Maar vandaag was een bijzondere dag, want een van de bewoners werd vandaag in het zonnetje gezet: Mesut Sagdic, initiatiefnemer van deze schoonmaakbende.

De Crooswijker was uitgenodigd om te komen kijken bij deze feestelijke aangelegenheid. De locatie was moeilijk te missen, want bij het speeltuintje stonden een koffietruck, een popcorn kar en een hoop extra afvalprikkers, te midden van een gezellig groep bewoners. Om 12 uur werd afgetrapt met een welkomstwoord van Saskia Hak, de wijkmanager. Daarna kreeg Yvette van RotterdamSterkerDoor het woord. Vanuit RotterdamSterkerDoor belonen ze de komende maanden in zes Rotterdamse wijken initiatieven die in coronatijd zijn gestart en voorlopig niet ophouden te bestaan. En vandaag was dit het initiatief ‘schoonmaakbendes’ van Mesut.
Mesut wist dat een van de bewoners af en toe afval prikken in het parkje achter de Buziaustraat. Toen Mesut las over Opzoomermee zag hij kans om deze actie kracht bij te zetten. Hij begon met een klein groepje bewoners, waarmee hij af en toe het parkje en hun eigen straten opruimden. Stukje bij beetje werd de groep groter. Nu zijn ze met wel dertig mensen die elke tweede zondag van de maand de omgeving opruimen. Er is een kern die maandelijks meedoet en een groep die af en toe aanhaakt. Iedereen bewaart z’n eigen spulletjes en mag zelf kiezen of je aanhaakt bij de ochtendgroep - populair bij de gezinnen met jonge kinderen - of de middag ploeg. En wat begon met schoonmaken, werd uiteindelijk iets heel sociaals. Er is nu een app-groep waarmee bewoners met elkaar contact houden en het maandelijks opruimmoment wordt vergezeld met een bakkie koffie en een praatje. Sommige bewoners voelen zich nu veel hechter met hun buurtgenoten en dat is allemaal dankzij Mesuts initiatief.
Na het warme welkom was het tijd om op pad te gaan. Alle bewoners en betrokkenen gingen in groepjes uiteen om de straten schoon te maken. De Crooswijker liep met Mesut zelf mee. De straten zagen er al schoon uit, maar toch was er nog een boel om op te ruimen. Bijzonder, hoe hardnekkig straatvuil is. Na een half uur opruimen, kwamen de bewoners weer terug naar het speeltuintje. Saskia nam het woord en zette Mesut op het spreekwoordelijke podium. Hij ontving hierbij een cheque van ongeveer 2021,- euro. Dat was een verrassing voor Mesut! Wat hij ermee gaat doen, weet hij nog niet precies. Hij zal het uitvragen in de app-groep en het wordt ongetwijfeld iets moois voor zijn buurt.

Share:

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.