Van de Rotte naar de Nieuwe Maas: de Boezem

Op zoek naar de rijke geschiedenis en anekdotes over Crooswijk gaan we deze keer op zoek naar de blauwgroene long rondom onze wijk: de Boezem.

Het water van de Rotte stroomde tot de 18e eeuw door de binnenstad van het toenmalige Rotterdam. Dat veranderde in 1769, toen de Staten van Holland en West-Friesland besloten een boezemkanaal te laten aanleggen door de polder Rubroek. In 1772 werd met de aanleg begonnen van zowel een Hoge als een Lage Boezem. Acht molens zouden de beide kanalen bemalen en voor een goede waterstand in de polder zorgen. De kanalen voerden vanaf de Rotte helemaal tot aan de Oostpoort van de stad (nu Oostplein). Van daaruit kon water via een gemaal worden afgevoerd in de Nieuwe Maas.

In 1854 werd nog een Reserveboezem gegraven. Het geheel begon op een Rotterdamse versie van Kinderdijk te lijken. Dat duurde maar betrekkelijk kort. Na 1897 werden de Hoge en Lage Boezem gedeeltelijk en de Reserveboezem helemaal gedempt. Wat overbleef, was slecht een enkel kanaal dat nog steeds rondom Nieuw Crooswijk voert en vanaf de Boezemlaan naar het moderne gemaal aan het Oostplein voert. Onzichtbaar voor het oog wordt het boezemwater vanaf het gemaal nog steeds ondergronds gespuid in de Nieuwe Maas. Je kunt het spuigat zien bij het hoekje van het Boerengat aan het Oostplein.

De Boezem is ook de verbinding voor pleziervaart naar de Kralingse Plas, via het sluisje bij het Langepad. Het kanaal is bovendien een groene long rond de wijk, waar je uitstekend in je eigen buurt kunt wandelen, fietsen of joggen. Bij de Schapendreef ligt een wandelparkje langs het water en als je goed zoekt, vind je er zelfs nog een kleine aanlegplaats voor boten die vroeger het slachtafval van het abattoir afvoerden. Aan de Kralingse kant wandel je langs het groen en het water helemaal tot de Gerdesiaweg. Het laatste deel van de Boezem is helaas wat minder fotogeniek en ligt ingeklemd tussen de bebouwing aan de Hoge Boezem in Kralingen en de Boezemweg in Rubroek. De Crooswijker raadt je van harte aan om deze zomer eens helemaal langs die eeuwenoude waterloop te wandelen en alle mooie plekjes aan de oevers te ontdekken.

Share:
Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.